MAAKELLARI HIRSITALON PIHAAN

LAADUKAS JA HELPPO ASENTAA


Puoliksi maanalainen kellari on valmistettu laadukkaasta polyetyleeniputkesta, joka on erittäin ihmisystävällinen, kestävä ja 100 % vedenpitävä. Putki on helppo asentaa ja vaatii lähinnä maatöitä. Puoliksi maanalainen kellari voidaan valmistaa asiakkaan toiveiden ja antamien mittojen (pituus, syvyys, halkaisija) perusteella, mutta perusmalli on luonnollisesti edullisin ratkaisu. On myös mahdollista valita kellarin sisustus ja sähköratkaisut. Lisäämällä erilaisia kylmälaitteita voidaan puoliksi maanalainen kellari muuttaa myös jääkaapiksi/pakastimeksi.

YLIVOIMAINEN SÄILYTYSPAIKKA JUUREKSILLE JA VIHANNEKSILLE


Maakellari on ylivoimainen vihannesten ja juuresten säilytyspaikka. Koneellisesti aikaansaatu viileä tila pitää kyllä yllä matalaa lämpötilaa, mutta seurauksena on alhainen ilmankosteus. Maan alla viileässä majailevan maakellarin viileys on huomattavasti kosteampaa, tästä vihannekset ja juurekset nauttivat.

MAAKELLARIN SIJOITUS TONTILLA


Mikäli mahdollista, sijoita maakellari tontille siten, että sen ovi osoittaa pohjoiseen. Tällöin kellari on kesäisin suojassa suoralta auringonvalolta. Mikäli tontilla on luonnollinen rinne, niin kaikenlaiset rakenteet sopivat hyvin kellariksi. Vesimentorin Z-maakellari on hyvä valinta silloin, kun kellari tulee tasaiselle tontille.

SALAOJILLA VAI ILMAN?


Maakellarin suurimpia ongelmia ovat kosteus ja lämpötila. Liian syvälle tehty asennus kerää kellarin ympärille vettä, mutta pitää lämpötilan tasaisena. Harkoista tai tiilistä tehdyt maakellarit joudutaan suojaamaan vesieristein ja salaojin, mutta polyeteenikellari ei vettä pelkää. Toki polyeteenikellarin luonnollinen hengittävyys on olematonta, mutta simppelillä painovoimaisella ilmanvaihdolla siitä selviää.

ILMAISET KÄYTTÖKULUT


Maakellari ei vaadi viileyden koneellista ylläpitoa, joten näiltä osin käyttökustannuksia ei ole. Valaisimista on toki hyötyä, mutta ei yksi lamppu paljon sähköä kuluta.

MAAKELLARIN ILMANVAIHTO


Holvimuotoisessa kellarirakenteessa ilmanvaihto toimii paremmin kuin tasakattorakenteessa. Oikea painovoimainen ilmanvaihto kellariin saadaan maan päälle vedetystä poistoilmaputkesta ja maan rajassa, esimerkiksi ovessa olevasta tuloilmaventtiilistä. Pakkaskaudella ilmanvaihtoa pienennetään ja talvella sen voi sulkea kokonaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>