HIRSISEINÄN PINTAKÄSITTELY

Hirsitalojen rakennuttajat ovat usein erittäin kiinnostuneita hirsitalon pintakäsittelystä. Meikäläiselle esitettävistä kysymyksistä, pintakäsittelyä koskevat kysymykset ovat kaikkein yleisimpiä, heti kokonaishintatiedustelujen jälkeen… Se on kumma juttu, kun kaikkien pitää tietää mitä maksaa tyypillinen hirsitalo. Mikä ihme se sellainen tyypillinen hirsitalo ensinnäkin on? Noh, asiaan.

HENKIMAAILMAN ASIOITA

Pintakäsittely on henkimaailman asioita, johon jokaisella on oma varma tieto, toki tämä tieto on usein aivan päinvastainen jonkin toisen alan “ammattilaisen” kanssa. Varmuudella voi sanoa, että jokainen vuosi on valitettavan erilainen hirsitalon pintakäsittelyn näkökulmasta. Sateisena vuonna uhkaa sinistäjänsienen pilkut ja aurinkoisena vuonna uhkaa hirsipinnan kellastuminen.

VUODET EIVÄT OLE VELJEKSIÄ

Käytännössä tilanne saattaa olla sellainen, että viereisille tonteille, toukokuussa 2015 ja toukokuussa 2016, rakennetuissa hirsitaloissa käy niin, että ensimmäisen talon kanssa puupinnat ovat 3kk ilman merkkiäkään sinistäjäsienestä, mutta seuraavana vuonna rakennettu talo alkaa saada pilkkuja jo 3vkon kuluttua seinien noususta. Ei siis mikään ihme, että edellisvuonna mahtavasti toiminut Tikkurilan litku on seuraavana vuonna jotenkin ihan outoa litkua.

VAIHTELUT OLOSUHTEISSA

Syitä suuriin vaihteluihin voi hakea säätilasta, tontin mikroilmastosta, siitepölyn määrästä sekä kosmisesta säteilystä tai ainakin auringonpaisteesta. Tämän vuosittaisen sää- ja mikroilmastovaihtelun vuoksi ainut oikea ratkaisu on tehdä hirren pintakäsittely mahdollisimman nopeasti.

MIKÄ ON PARAS PINTAKÄSITTELY HIRSIPINNALLE?

Anna hirsipinnan harmaantua luonnollisesti, niin säästät aineissa ja työajassa. Harmaantuminen antaa parhaan mahdollisen kestävyyden hirrelle, ja lopputulosta vain paranee vuosien kuluessa… automaattisesti, ihan ilman kalliita huoltokäsittelyjä! Jos nyt kuitenkin haluat tuloksia välittömästi, niin sitten rautavihtrilli on oikea valinta. Saat saman lopputuloksen, mutta ilman vuosikausien odottelua.

HARMAA NYT EI VAAN KERTAKAIKKIAAN KÄY!

Mitäs sitten, jos harmaa ei käy vaihtoehdoksesi? Harmaat talot ovat monen mielestä vähän – hmm – harmaita, joten väriä tarvitaan pintaan piristeeksi ja joskus jopa rakentamistapaohjeiden määräyksestä.

Tässä tapauksessa kannattaa valita peittävä maali, läpikuultavat tuotteet ovat vihoviimeisiä vaihtoehtoja jatkuvan huoltokäsittelytarpeen vuoksi. Säästä aikaa ja rahaa ja pitäydy vaaleissa peittomaaleissa. Vaalea heijastaa auringon valoa ja kestää sen vuoksi pidempään. Vaihtoehtosi on Virtasen Neljän Öljyn Maali, älä harkitse muita vaihtoehtoja.

LISÄAIKAA POHJUSTEELLA – VÄLTÄ HOMEENESTOA

Mikäli et heti pääse toimeen, ja tarvitset jatkoaikaa, niin sitä saa erityisesti pohjusteella. Pohjuste on homeenestoa parempi käsittely uudelle puulle. Pohjuste on nopea levittää. Pohjuste ei kuitenkaan tarjoa suojaa UV-säteille, joten se ei tarjoa ratkaisua puun tummumiseen. Peittomaalien käytöllä tästä kuitenkin selviää, sillä niillä voi peittää isojakin värieroja. Mikäli jostain syystä käy niin, että sinistäjäsienen pilkut valtaavat talon salamana, niin vasta tässä vaiheessa kannattaa turvautua pesuun.

Muista, että vaikka kaiken tekee salamana, niin ajan kuluessa kaikenlaiset kasvustot joka tapauksessa käyttävät valmista maalipintaa kasvualustana ja niitä ärsyttäviä pilkkuja ja leviä tulee. Uusintakäsittelyn yhteydessä on sitten hyvä suorittaa homepesu/homeenesto tai muuten kasvustot puskevat esiin samana vuonna uuden maalin alta.

PUULIPEÄÄ VALKOISEN PINNAN METSÄSTÄJILLE

Puulipeällä on vaalennettu puupintoja useiden vuosikymmenien ajan. Tämä on paperiteollisuuden salainen ainesosa. Yleensä näissä pintakäsittelyhommissa käy niin, että panostetaan ulkohommiin ja sisätilat jäävät pitkäksi aikaa ilman huomiota (telineiden siirtely on vaikeaa ja maalaaminen on muutenkin aikaa vaativaa puuhaa). Tästä seurauksena sisätilojen puupinnat saattavat altistua UV-valolle ja tummua. Kellastumiseen ei aluksi kiinnitä huomiota, mutta heti kun teet sen virheen, että tuot valmiin seinäpinnan vierelle palan pakasta vedettyä hirsipaneelia, niin jo tekee mieli hioa kaikki seinät tai maalata ne valkoisella.

Monet tekevät tämän jälkeen niin, että hiovat sisähirsipinnat ja sen jälkeen käsittelevät puuvahalla tai jollain muulla aineella. Kaikki eivät välitä hiomisesta ja siirtyvät suoraan vahaan. Ylimääräistä lisävaaleutta havupuuhun saa kuitenkin puulipeän käytöllä, välttyy hionnalta, mutta joutuu levittämään lipeän ja kaapimaan kuivuneet kiteet pois, jonka jälkeen tulee puuvahakäsittely. Puuvahassa Bloom on paikka, jonne kannattaa suunnata. Valitse tuote, jonka kanssa selviät kertakäsittelyllä, niin hirren hengittävyys säilyy parhaiten.

KOSKA ON PARAS AIKA KÄSITELLÄ SISÄPINNAT

Pintakäsittelyt kannattaa tehdä heti kun mahdollista. Viimeistään sisäpinnat kannattaa käsitellä heti pintavalun jälkeen. Testaa valitsemillasi aineilla hirsiin, jotka jäävät kiintokalusteiden taakse. Toimi aina niin, että käsiteltyjen hirsien väliin jää yksi käsittelemätön hirsi, niin voit paremmin verrata eri sävyjä hirren perusväriin. Sisäpintojenkin värikokeilut voit tietysti tehdä heti, kun kehikko on pystyssä, mutta valaistusolosuhteet muuttuvat rakentamisen ja sisustamisen edistyessä ja vaikuttaa siihen, miltä pintakäsittelyt näyttävät.

Sisällä ei kannata käyttää mitään homeenestoja vaan esimerkiksi hionta tai puulipeä ovat paljon terveellisempiä keinoja päästä eroon mahdollisista sisäpintojen värivirheistä.

TÄLLÄ ALKUUN

Aihe on monimutkainen. Valtavasti lisätietoa löydät Panu Kailan kirjoista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>